כרם הזיתים שלנו
"כי האדם עץ השדה..." (דברים כ' , י"ט)
כרם זיתים אורגני - עזוז
עץ הזית הוא עץ מרשים ביופיו, בעל כושר הסתגלות גבוה למגוון תנאי מזג אויר, קרקע ומים ותוצרתו בעלת ערך רב לאדם.
לעץ הזית היסטוריה מפוארת השזורה בארץ ישראל ובתרבות היהודית – ישראלית לאורך כל הדורות. עץ הזית מוזכר בתנ”ך כחלק מרכזי בחקלאות בארץ ישראל, כמרכיב חשוב בתזונה היומיומית, כבעל סגולות מרפא וכמונע מחלות. מלכים נמשחו למלוכה בשמנו, הוא שימש בפולחן בית המקדש וכן למאור, להסקה, לבניה ולנוי.
איך הכל התחיל
אהבה לטבע ולאדמה, הרצון להכות שורשים, ליצור ולטפח חלקת אדמה במדבר וגם ערכים של חלוציות והתיישבות בנגב הובילו את דורון עקיבא לטעת כרם זיתים אורגני בנחל עזוז.
הכרם ניטע במרץ 1999 מתוך תפיסת עולם של השתלבות במדבר ובמערכת האקולוגית הטבעית, ללא פגיעה בסביבה, בבעלי החיים, בצומח הטבעי, בקרקע ובמי התהום.
שיטת הגידול היא ורגנית. משמעותה גידול ללא שימוש בחומרי הדברה ודישון וללא פליחת הקרקע, על פי תקנים אירופאים ואמריקאים לגידול אורגני ובפיקוח של חברה חיצונית (“אגריאור”).
הכרם מתפרש על כ – 60 דונם ובו למעלה מ – 2000 עצים.
בכרם שלושה זני זיתים: סורי (שיבוש של צורי- שמוצאו בצור), ברנע – מוצאו בקדש ברנע המקראית והוא אוקלם ונמצא מתאים מאד לגידול בארץ, ופיקואל – זן ספרדי ודי חדש בארץ.
שלושה זני זיתים
בכרם הזיתים שלנו שלושה זני זיתים:
סורי
(שיבוש מצורי – שמוצאו בצור אשר בלבנון). טעמו עשיר מאד, ארומטי, בעל מרירות וחריפות שמתמתנים כחודשיים עד שלושה חודשים לאחר עצירת השמן (תהליך הפקת השמן בבית הבד). שמנו של הזן הסורי אהוב מאד על צרכני השמן בארץ. הוא השמן הבאלאדי המקומי, בעל טעם חזק של פרי הזית, ארומה עשירה ונוכחות.
ברנע
מקורו בקדש ברנע המקראית (הנמצאת כ-20 ק"מ בקו אווירי לעזוז, בסיני, מעבר לגבול ישראל מצריים). באיזור זה התגלה לראשונה, אוקלם ונמצא מתאים ביותר לתנאי המדבר. טעמו עשבוני ורענן, טעם הזית נוכח בו מאד, מעט עדין יותר בהשוואה לסורי וחריפותו נעימה לחיך.
פיקואל
זן ספרדי, יחסית חדש בארץ. שמנו עדין וטעמו מזכיר לעיתים פיסטוק חלבי. הוא בעל ארומה ייחודית ומאוד מתאים לתיבול עדין.
אתגרי החקלאות
לא מעט אתגרים ניצבים בפני החקלאי במדבר וכמובן בפני העצים בהם הוא אמור לטפל. האקלים המדברי מתבטא בטמפרטורות קיצוניות בין קיץ לחורף ובין יום ללילה. הוא מתבטא בתנאי לחות משתנים, קרינה גבוהה ואידוי רב, שנות בצורת ויובש ומולם שיטפונות עזים הגורמים לסחיפת קרקע, התמוטטות עצים וסחיפת מערכות ההשקיה. בנוסף, בעלי חיים כמו דרבנים, גיריות, תנים המחפשים מזון ומים חופרים ופוגעים במערכת ההשקיה ובמערכת השורשים.
התמודדות עם אתגרים אלו דורשת הערכות והתנהלות מתאימה שמשמעותה השקיה במשך כל ימות השנה, הקמה ותחזוקה של מערכת ניקוז למניעת נזקי שטפונות וגידור כרם הזיתים להגנה מפני בעלי חיים.
עקב מיעוט הגשמים (80 מ”מ בממוצע רב שנתי) וריבוי שנות בצורת עוקבות, מתבסס הכרם על השקיה סדירה (בעזרת מערכת טפטפות) מבאר מים קדומה – “באר משה” – הנמצאת בנאת המדבר “בארותיים” הסמוכה. הבאר חפורה באופק מי התהום של אקוויפר החלוקים (בעומק 36 מטר). רמת המליחות של מי הבאר כפולה מזו של מי שתייה. עם השנים ולאחר מעקב וניטור עצי הזית, הסתבר כי מליחות המים לא רק שאינה מזיקה לעצים אלא אף תורמת לאיכות גבוהה יותר של שמן הזית מבחינת מרכיביו הבריאותיים ומעשירה את טעמו – בכך יתרונו הגדול.
מסיק הזיתים
מסיק הזיתים מתבצע בסתיו. קביעת המועד המדויק תלויה במזג האוויר, בכמות וברמת הבשלות של הזיתים, זמינות המוסקים ובית הבד.
גיזום העצים
גיזום העצים מתבצע לאחר המסיק. הגיזום מאפשר חדירת אור ואויר לכל חלקי העץ, צימוח של ענפים חדשים ותורם להגדלת היבול ומיתון הסירוגיות האופיינית לעצי הזית. כמו כן, עיצוב נוף העץ תורם למסיק נוח יותר. הגזם מרוסק ע"י מרסקת מכאנית ומשמש לחיפוי הקרקע, צמצום הקרינה והתאיידות הרטיבות מהקרקע.
טיוב הקרקע
טיוב הקרקע נעשה בעזרת קומפוסט אורגני המוצנע מתחת לצינורות ההשקייה, הפרוסים לאורך שורות העצים. הקומפוסט מזין את העצים במינרלים ויסודות חיוניים וגורם ליצירה וריבוי של מיקרואורגניזמים בקרקע, שלפעילותם תרומה חשובה לתזונת העצים. קומפוסט הוא למעשה מיחזור והשבחת זבל בקר, עופות, פסולת גזם ועוד ע"י תהליך קומפוסטציה (במקום לפנותם לאתרי אשפה התופסים שטח רב ומזהמים את האויר, הקרקע ומי התהום). זהו יתרון נוסף במסגרת שמירה על הסביבה.
עישוב הכרם
עישוב הכרם מתבצע בתחילת האביב ובתחילת הקיץ, בעבודה ידנית ברובה ומעט בעזרת חרמש מוטורי.
שיטת גידול אורגנית
בידודו של כרם הזיתים (ברדיוס נרחב של קילומטרים רבים אין שטחים חקלאיים למעט בוסתן אורגני במעלה נחל עזוז) מאפשר קיומה של מערכת אקולוגית מאוזנת יחסית בין טורפים ונטרפים, ריבוי חרקים, מאביקים ועוד… כך שלמרבה המזל הכרם אינו סובל מפעילותו של זבוב הזית, שהוא מזיק אגרסיבי ונפוץ בכל הארץ ופגיעתו בפרי פוגמת באיכות הזיתים והשמן.
שיטת הגידול האורגנית תורמת להשתלבות כרם הזיתים במערכת האקולוגית המדברית. כאמור, אנו מקפידים על כל כללי הגידול האורגני (על פי התקנים הנהוגים באירופה וארה”ב), מתוך תפיסת עולם של גידול וייצור מוצר טבעי, איכותי ובריא, תוך שמירה מקסימאלית על הסביבה בה אנו חיים. הגידול נעשה בליווי מקצועי של מדריך משרד החקלאות, מדריך מטעם הארגון לחקלאות אורגנית ובפיקוח “אגריאור”.
יצירת קשר
התקשרו אלינו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
בדרומה של פתחת ניצנה על גבול סיני, בינות לגבעות מדבר טרשיות בנחל עזוז, ב-1999 ניטע כרם הזיתים האורגני על ידי דורון עקיבא, מראשוני המתיישבים בישוב הסמוך – עזוז.