השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

שמן זית מסייע במניעת מחלות לב

עכשיו זה רשמי: שמן זית מוריד את הסיכון למחלות לב
מינהל המזון והתרופות האמריקאי: “הוכחות מדעיות מוגבלות ולא מוחלטות מציעות כי אכילת 2 כפות שמן זית ביום יכולה להוריד את הסיכון למחלת לב כלילית“

מיכל גילאון, דיאטנית קלינית

שמן זית מפחית את הסיכון למחלות במחלת לב ועכשיו יש לכך חותמת רשמית: מינהל המזון ותרופות האמריקאי, ה-FDA, אישר לפרסם הצהרת בריאות בנוגע לחומצות השומן החד בלתי-רוויות המצויות בשמן הזית, כך שבקרוב יתנוססו על תוויות המזון
הצהרות על כך ששמן הזית מוריד את הסיכון למחלת לב כלילית.
מאחר ומחלת לב כלילית היא גורם התמותה מספר אחת בגברים ונשים בארה“ב, חשוב שלציבור יהיה מידע שימושי ומדויק על אפשרויות להפחית את הסיכון. הצהרת בריאות
מוסמכת יוצאת לאחר שה- FDA סוקר באופן שיטתי את ההוכחות המדעיות ומצא אותן אמינות.
להצהרה הנוכחית קדמו הצהרות דומות לגבי צריכת חומצות שומן מסוג אומגה-3 ואגוזים, שמורידים אף הם את הסיכון למחלות לב.

נוסח ההצהרה הוא: “הוכחות מדעיות מוגבלות ולא מוחלטות מציעות כי אכילת 2 כפות (23 גרם) שמן זית ביום יכולה להוריד את הסיכון למחלת לב כלילית הודות לחומצות השומן החד בלתי-רוויות שבשמן הזית. כדי להשיג את התועלת האפשרית, שמן זית צריך להחליף כמות זהה של שומן רווי מבלי להגדיל את כמות הקלוריות שנצרכת במשך היום“.
כל השמנים הם 100 אחוז שומן, והערך הקלורי של כולם זהה: 136 קלוריות לכף (14 גרם).
כל השמנים הצמחיים מורכבים מחומצות שומן המוגדרות לפי מידת הרוויה שלהן, כלומר מספר הקשרים הכימיים בשרשרת הפחמנים. כל השמנים הצמחיים אינם מכילים כולסטרול, המצוי רק במזון מן החי. באופן כללי החלוקה היא לשומן רווי, חד בלתי-רווי ורב בלתי-רווי. כל שמן מכיל יחס שונה בין שלוש הקטגוריות, אולם הוא מוגדר לפי סוג השומן העיקרי שהוא מכיל. שמן זית מכיל 73 אחוזים של שומן חד בלתי-רווי ולכן נקרא שמן חד בלתי-רווי.

הייחודיות של שמן הזית נעוצה ככל הנראה בעובדה שהוא לא מופק ממיצוי בממיסים אורגניים אלא מכבישה קרה, המשמרת את החומרים הטבעיים והאנטיאוקסידנטים שבו. שמן הזית מכיל 55-85 אחוזים של חומצה אולאית (חומצת שומן חד בלתי-רוויה) וכן ויטמין E, קרוטנואידים, פנולים ופיטוסטרולים.יתרונו העיקרי של שמן הזית הוא במניעת מחלות לב. במחקרים אפידמיולוגיים נמצא כי התזונה הים-תיכונית קשורה בתמותה נמוכה ממחלת לב כלילית. התזונה הים-תיכונית עשירה בדגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים ושמן זית, ודלה בבשר ובמוצרי חלב.

צריכת שמן זית יכולה לשפר את פרופיל השומנים בדם וכך להוריד את הסיכון למחלות לב.
עלייה בצריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות על חשבון שומן רווי (שנמצא בעיקר במזונות מהחי, כלומר מוצרי חלב ומוצרי בשר) מורידה את ריכוז הכולסטרול-LDL (“הרע“) בדם מבלי לפגוע ברמות הכולסטרול-HDL (“הטוב“). ואם צורכים יותר חומצות שומן חד בלתי רוויות במקום פחמימות, מעלים את רמות הכולסטרול-HDL ומורידים את רמות הטריגליצרידים בדם.
לצריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות יש השפעה מיטיבה גם על לחץ הדם, קרישיות הדם, והיא משפרת את הרגישות לאינסולין, כלומר יכולה להגן מפני סוכרת מסוג 2.

חומצה אולאית היא חומצת שומן חד בלתי רוויה השכיחה ביותר במזון. מלבד בשמן הזית ניתן למצוא אותה גם בשמן קנולה, טחינה, שקדים, בוטנים, אגוזי לוז ואבוקדו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות
Scroll to Top
גלילה למעלה